Over ons

Een goede verzekering: een goed gevoel!

Een verzekering afsluiten is in sommige gevallen verplicht. Denk hierbij aan de zorgverzekering, een WA-verzekering voor een motorvoertuig en een opstal- en overlijdensrisicoverzekering als je een huis gaat kopen. Andere verzekeringen zijn niet verplicht, maar wel verstandig om af te sluiten. Voorbeelden hiervan zijn de rechtsbijstandsverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en inboedelverzekering. In dit blog lees je meer over de verschillende soorten verzekeringen en wat deze precies inhouden. Ontdek snel welke verzekeringen aan te raden zijn in jouw situatie, met welke voorwaarden je rekening moet houden en hoe je het beste verzekeraars kunt vergelijken. Dankzij de handige tips en tricks in dit blog weet je straks precies welke verzekering je waar gaat afsluiten!

Zoeken

Een goede verzekering: een goed gevoel!

Wat zijn verhuurhypotheken met aflossing gedurende looptijd?

by Brent Parker

Naast het kopen van een woning om er zelf in te wonen, is het ook mogelijk om een tweede woning aan te schaffen, die u vervolgens verhuurt. Zeker met het oog op de huidige lage rentestanden kan deze vorm van investeren een interessanter rendement voor u opleveren. Sinds 2016 bieden diverse banken voor dit doel speciale hypotheken aan. De naam van dit financiële product kan per bank verschillen, maar in wezen gaat het altijd om verhuurhypotheken met aflossing gedurende looptijd, bijvoorbeeld de lening van Novel Property Finance.

Andere voorwaarden dan bij reguliere hypotheken
Voor het aangaan van deze lening gelden andere voorwaarden dan voor een reguliere hypotheek. Omdat u in de nieuwe situatie niet één, maar twee hypotheken af moet betalen, wordt er extra goed gekeken naar uw persoonlijke financiële draagkracht. Daarnaast moet u er rekening meer houden dat de bank niet het huurpand voor de volle honderd procent zal financieren. Afhankelijk van de financiële instelling waarmee u zaken doet, kan van u verlangd worden dat u tussen de tien en dertig procent van de hypotheeksom zelf financiert.
In de praktijk is dit aandeel zelfs een flink stuk hoger, omdat de bank voor het verstrekken van verhuurhypotheken met aflossing gedurende looptijd uitgaat van de woningwaarde in verhuurde staat. Die is aanmerkelijk lager dan bij reguliere koopwoningen.

Minimale en maximale hypotheeksom
De hoogte van het minimale en maximale leenbedrag varieert van bank tot bank. Hou er ook rekening mee dat er voor een verhuurhypotheek een hogere rente geldt dan voor een reguliere hypotheek. Met het oog op de in deze en de vorige alinea genoemde factoren loont het dus de moeite om de aanbiedingen van meerdere banken naast elkaar te leggen voordat u definitief een geldlening voor een huurpand afsluit.

Niet elk huurpand kan gefinancierd worden
Om een verhuurhypotheek aan te kunnen gaan moet overigens ook aan een aantal andere voorwaarden worden voldaan. Zo mag het pand alleen voor langdurige verhuur worden gebruikt. Een recreatiewoning of een huis dat u op websites aan wilt bieden komt sowieso niet voor dit type hypotheek in aanmerking. Hetzelfde geldt voor een pand op een bedrijventerrein of een pand met een agrarische bestemming.
Ook als u van plan zou zijn om inkomsten via kamerverhuur te genereren vist u in de regel achter het net. De enige uitzondering wordt gemaakt voor woonruimtes die aan familieleden worden verhuurd. Tenslotte moet u er rekening mee houden dat sommige banken alleen een verhuurhypotheek verstrekken als het pand in een van de door hen geselecteerde gemeenten staat.

Delen